We sluiten het jaar af met een overzicht van alle activiteiten van CENL in 2022.

Beba ARLANZON

Als iemand me zou vragen om CENL in een paar woorden te beschrijven, zou ik zeggen dat we een bijenkorf zijn: omdat we niet stoppen, omdat we verenigd zijn, omdat we dezelfde doelstellingen nastreven… En ik, die eind april lid werd, heb alleen gezien wat er de afgelopen 8 maanden is gedaan.

De lijst van dit jaar uitgevoerde activiteiten is indrukwekkend.

Tijdens de persoonlijke ontmoetingen hebben onze leden uiteenlopende onderwerpen behandeld, zoals hun onderzoek op het gebied van neurowetenschappen (NeuroCENL) of de deugden van Spaanse ham. Wij zijn niet vergeten zichtbaarheid te geven aan alle vrouwelijke wetenschappers en wij hebben onze “wetenschappen en ervaringen” gedeeld in de hoop dat zij nuttig zullen zijn voor anderen.

Het CENLab-project heeft wetenschap op een leuke en onderhoudende manier naar de leerlingen van de ALCE-klassen en de Internationale School van Arnhem gebracht. Is het wel of niet investeren in de “steengroeve”?

Er zijn twee workshops georganiseerd: Alternatieve wetenschappelijke loopbanen, voor leden die overwegen de academische wereld te verlaten en in het bedrijfsleven te gaan werken, en het eerste deel van een mentortraining om het buddyprogramma te versterken en nieuwkomers beter te ondersteunen.

Op institutioneel niveau worden de nauwe betrekkingen met RAICEX voortgezet, waarbij CENL een zeer actieve rol speelt. Voor degenen die overwegen terug te keren, hebben wij tijdig informatie verstrekt, niet alleen over de beroepsrealiteit in Spanje (arbeidsvoorwaarden en beloning), maar ook over het terugkeerbeleid (bijvoorbeeld het ATRAE-rapport van RAICEX of de oproepen tot het indienen van aanvragen van het ministerie van Wetenschap en Innovatie).

En laten we de prestaties van de CENLers niet vergeten: de CENLers van de maand, de publicatie in het Spaans van de Canon van de geschiedenis van Nederland vertaald door Pablo Rodríguez, de interviews die andere media hebben gegeven aan onze leden (bijv. Andrea Vallés) en de verkregen onderscheidingen (bijv. Mónica Sánchez is onderscheiden met de medaille van de International Union of Geological Sciences).

Het communicatieteam begint te lijken op de redactie van een krant. De blog wordt wekelijks gepubliceerd en de bijdragen worden vertaald in het Engels en het Nederlands. Epsilon (onze podcast) zet zijn eerste stappen. Onze social media accounts houden ons op de hoogte van al het laatste nieuws en hun infographics zijn een wonder. De WhatsApp-groep is zeer actief en veel leden vertellen over vacatures, oproepen tot het indienen van voorstellen en financieringsbronnen.

En omdat we nog energie over hebben, hebben we ook Wereldfietsdag en La Vuelta (die in Utrecht begon) gevierd, hebben we de voorstellingen bijgewoond waarin onze leden als artiesten hebben opgetreden, hebben we de door Quart de Poblet georganiseerde Wetenschapsweek gevolgd, zijn we gaan karaoken, hebben we in het voorjaar per boot door de Amsterdamse grachten gevaren, hebben we genoten van de mythische borrels waarmee elk evenement eindigt en hebben we vooral veel goede vrienden gemaakt.

Gezocht! Vrijwilligers gezocht

De organisatie van alle activiteiten rust, zoals altijd, op de schouders van enkelen. Dus vragen we het nieuwe jaar en de Drie Wijzen om meer vrijwilligers. Veel kleine bijdragen, ook al zijn ze maar eenmalig, kunnen een groot verschil maken. Wij nodigen u nogmaals uit om contact met ons op te nemen. Het wordt een geweldige ervaring en uw steun maakt duurzame groei mogelijk.

HAPPY 2023!

 Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

 

beba arlanzon

Zij heeft een graad in Filologie en een doctoraat in Vertaling van de Universiteit van Baskenland. Zij bevindt zich momenteel in een periode van professionele transitie gericht op communicatie.