En over wat criminelen doen, hoe politie en overheden ze bestrijden, wat wij gebruikers fout doen en onze persoonlijke cyberhygiëne

Door Beba ARLANZON

Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag, maar veel mensen zien ze als iets vreemds, iets dat grote bedrijven of overheidsinstanties kan overkomen, maar hen niet. Zij vergeten dat cybercriminelen onder meer uit zijn op de persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers, en dat zij vroeg of laat waarschijnlijk (een deel van) die van u in handen krijgen. Bovendien gebruiken de meesten van ons dagelijks schijnbaar gratis digitale diensten (e-mailaccounts, berichtendiensten, apps), die in werkelijkheid niet gratis zijn omdat we bedrijven betalen door hen persoonlijke informatie te geven die hun eigendom wordt.

Daarom interviewen we in onze tweede aflevering van Epsilon Asier Moneva, cybercrime-expert en postdoctoraal onderzoeker bij het NSCR (Nederlands Instituut voor de Studie van Criminaliteit en Rechtshandhaving) en THUAS (Haagse Hogeschool). Asier bestudeert de rol van individuen in digitale criminaliteit en zijn onderzoek analyseert mogelijke maatregelen om dergelijke aanvallen te voorkomen en de gevolgen ervan aan te pakken wanneer ze zich voordoen. We praten met hem over de verschillende soorten cybercriminaliteit die momenteel bestaan, cybercriminele netwerken, wetgeving, afschrikkingsbeleid, maar ook over wat wij gebruikers kunnen en moeten doen om onze cyberveiligheid te verdedigen.

We hopen dat u geniet van dit interview en dat u het nuttig vindt.

Vergeet niet dat u Epsilon kunt vinden op Spotify.

https://open.spotify.com/show/5lK8W9f5IIkcRRcWq93kD6?si=QxIfwXHeRne7vyENSAgAQw

We hebben ook een e-mailadres (epsilon.podcast@cenetherlands.nl) waar u ons uw opmerkingen, suggesties en vooral uw “spontane nominaties” kunt sturen. Als u aan het programma wilt deelnemen, hoeft u ons alleen maar een e-mail te sturen.

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

 

BEBA ARLANZON

BEBA ARLANZON

Es licenciada en Filología y doctora en Traducción por la Universidad del País Vasco. Actualmente se encuentra en periodo de transición profesional orientada a la comunicación.