In dit programma hebben we twee luxe gasten: Francisco Vilaplana, president van RAICEX, en Rodrigo García, president van CENL

Door Beba ARLANZON

Momenteel werken tussen de 20.000 en 25.000 Spaanse onderzoekers en wetenschappers in het buitenland. Dit zijn de cijfers waar RAICEX, het netwerk van verenigingen van Spaanse onderzoekers en wetenschappers in het buitenland, rekening mee houdt. In deze aflevering praten we met Francisco Vilaplana en Rodrigo García over kwesties die voor ons allemaal relevant zijn: het verschil tussen mobiliteit en de vlucht van talent, de noodzaak om diepgaande informatie te verkrijgen over het land waarin je wilt werken voordat je je er vestigt, de opvang-, mentor- en terugkeerprogramma’s, de relatie met de Spaanse autoriteiten (ambassade en centrale overheid), wetenschappelijk beleid en diplomatie, de internationalisering van de Spaanse wetenschap, goedkeuringen en accreditaties, samenwerking tussen de mondiale academische en de particuliere sector, het werk van de verschillende commissies of de initiatieven om wetenschap te verspreiden. Een totaal ‘glokale’ episode, omdat we CENL niet vergeten: vanaf het begin op een mededelingenbord aan de Universiteit van Amsterdam tot de talloze activiteiten die het vandaag de dag uitvoert.

Francisco Vilaplana is voorzitter van RAICEX en ACES (Vereniging van Spaanse Wetenschappers in Zweden). Hij is een chemisch ingenieur van de Polytechnische Universiteit van Valencia en een doctoraat in materiaaltechnologie van het Koninklijk Instituut voor Technologie (KTH, Stockholm). Hij heeft een belangrijke internationale carrière in de academische wereld en heeft ook in Australië en Nederland gewerkt. Momenteel voert hij zijn onderzoekswerk uit in zowel de publieke als de private sector. Hij is professor aan de KTH en hoofd van de Carbohydrate Science Division van de afdeling Scheikunde. Hij geeft leiding aan een onderzoeksgroep gericht op de biotechnologie van plantaardige biomassa, die de ontwikkeling bestudeert van duurzame processen om natuurlijke hulpbronnen te valoriseren en om te zetten in nieuwe voedingsproducten of biobased materialen van plantaardige oorsprong. Sinds 2023 is hij oprichter en directeur van KTH FOOD, wiens doel het is om een ​​duurzaam en gezond voedselsysteem te vinden.

Rodrigo García is voorzitter van de Vereniging van Spaanse Wetenschappers in Nederland (CENL). Afgestudeerd in biotechnologie aan de Universiteit van Salamanca, Master in Bio-informatica aan de Universiteit van Valencia en PhD-student aan de ITN Marie Curie COSMIC. Zijn werk richt zich op de ontwikkeling van wiskundige modellen op meerdere schaal van het kiemcentrum. Hij heeft gewerkt in laboratoria met een zeer uiteenlopende aard en focus, van de moleculaire biologie van kanker tot nanotechnologie en bio-informatica. Hij is al jaren verbonden met de associatieve wereld. In 2014 werd hij geselecteerd als een van de 100 Leiders van Morgen wereldwijd in het eerste mondiale en intergenerationele forum voor jonge leiders in de biotechnologiesector, de Gap Summit 2014, georganiseerd door de Think Tank Global Biotech Revolution. Voorheen was hij vice-president van de Spaanse Federatie van Biotechnologen (FEBiotec), voorzitter van de Salamanca Biotechnology Association (ABSal) en directeur van de III Biotechnologie Week in het Nationale Jaar van de Biotechnologie.

Wat wij vertellen is belangrijk voor u. Dus pak je podcastspeler, pak je koptelefoon, ga naar Spotify en luister naar deze aflevering van Epsilon!

https://open.spotify.com/episode/5iVIw9gS9OdDI32VUziAPe

Vergeet niet dat we een e-mailadres hebben (epsilon.podcast@cenetherlands.nl) waarnaar u ons uw opmerkingen, suggesties en ook uw “spontane sollicitaties” kunt sturen. Als u wilt deelnemen aan het programma, hoeft u ons alleen maar een e-mail te sturen.

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

BEBA ARLANZON

Es licenciada en Filología y doctora en Traducción por la Universidad del País Vasco. Actualmente se encuentra en periodo de transición profesional orientada a la comunicación.