Laila Al Qadi, een expert in mentorschap, geeft de cursus online op zaterdag 10 en 17 juni

Door Beba ARLANZON

Ons hele leven staan ​​we allemaal op kruispunten. Als de beslissing ons persoonlijk leven betreft, raadplegen we meestal familie en vrienden, maar als het om een ​​professionele beslissing gaat, is het belangrijk om mensen te hebben die onze sector goed kennen en ons helpen de sterke en zwakke punten van ons project te analyseren. Deze mensen zijn de mentoren: experts met een vergelijkbaar beroepsprofiel als het onze, die ruime werkervaring hebben en ons daardoor kunnen adviseren en begeleiden. Het doel van deze workshop is om toekomstige mentoren op te leiden door hen de nodige vaardigheden bij te brengen om hun mentees effectief te begeleiden en de kansen te maximaliseren dat ze de gestelde doelen zullen bereiken. In januari is de eerste editie van de workshop gegeven en hebben zes CENL-leden hun diploma behaald. Om meer over dit initiatief te weten te komen, interviewden we Lucía Peralta, hoofd van de opleidingscommissie.

Vraag: CENL biedt twee verschillende begeleidingsprogramma’s aan: buddy en mentoring. Wat is het mentorprogramma en hoe verschilt het van het buddyprogramma?

Antwoord: Het buddyprogramma is bedoeld voor vaste of geassocieerde leden die recentelijk naar Nederland zijn verhuisd om welke reden dan ook: werk, studie, tussenjaar… Zij worden in contact gebracht met andere partners die zij kunnen helpen met praktische zaken, bv. hoe inschrijven op het gemeentehuis, hoe het gezondheidssysteem werkt, hoe je een bankrekening opent… Anderzijds focust het mentorprogramma op de professionele loopbaan: analyseren welke stappen gezet kunnen worden in het onderzoek zelf, afwegen van de volgende stap van de academische wereld naar het bedrijf, andere jobs of werkgebieden overwegen… Het is een gepersonaliseerd programma waarin we elke case bestuderen en op zoek gaan naar de meest geschikte mentor. Het bestaat uit drie fasen:

  1. Vorm paren, dat wil zeggen, breng een mentee in contact met een mentor. Deze relatie heeft een duur van zes maanden en kan verlengd worden, als beiden hiermee instemmen.
  1. Opvolgen. Twee zullen worden uitgevoerd: één na twee maanden en één na zes maanden, wanneer het “contract” afloopt.
  1. Conclusie. Na zes maanden gaan ze met beiden in gesprek om te kijken of ze de relatie willen verlengen of liever beëindigen.

Zowel de mentor als de mentee kunnen te allen tijde contact opnemen met de commissie van het mentorprogramma. Daarnaast is het belangrijk erop te wijzen dat de mentoren lid zijn van CENL en dat zij een specifieke opleiding krijgen om deze taak te kunnen uitvoeren. De eerste promotie beëindigde hun opleiding in januari en hun leraar was Laila Al Qadi, een echte luxe.

Wat voor soort ondersteuning zullen mentees vinden en wat niet?

We hopen begeleiding te bieden die professionele ontwikkeling mogelijk maakt. Aan de ene kant hebben we de partners die net in Nederland zijn aangekomen en behoefte hebben aan informatie over de arbeidsmarkt. Aan de andere kant zijn er de partners die een professionele verandering overwegen en willen weten welke mogelijkheden en kansen er zijn. Zo hebben promovendi vaak vragen in hun laatste jaar en kunnen ervaren wetenschappers (in de academische wereld of het bedrijfsleven) een grote hulp zijn door hun ervaringen te delen. Wat betreft wat ze niet zullen vinden, de mentoren zijn gidsen, maar ze nemen geen verantwoordelijkheden op zich die niet bij hen passen.

Hoe kwam je op het idee om contact op te nemen met Laila al Qadi om CENL-leden op te leiden tot mentoren?

CENL en Laila ontmoetten elkaar tijdens het REBECA-programma, een mentorprogramma georganiseerd door FECYT.

 Welke resultaten zijn behaald in de eerste training?

Zeer bevredigend. Tien partners deden mee en ze zijn allemaal erg blij. Zes hebben hun certificaat al behaald en de overige vier, die om diverse redenen niet konden finishen, zijn opnieuw ingeschreven voor de workshops van juni. Naast deze mentoren hebben we nog andere in onze database en degenen die de training in juni afronden, zullen zich bij hen voegen.

Wat moet een CENL-lid doen om in contact te komen met een mentor? Kun je een mentor kiezen of krijg je er een toegewezen?

Onze website heeft een specifieke pagina voor het mentorprogramma. Er zit een formulier op. In het eerste vak kies je of je een mentor zoekt of dat je mentor wilt worden. Het hele formulier wordt ingevuld en in het laatste gedeelte worden de redenen voor het verzoek uitgelegd (bijvoorbeeld ik heb begeleiding nodig met betrekking tot X of ik wil graag mentor worden en ik denk dat ik Y kan bijdragen). Met deze informatie kunnen we paren vormen, rekening houdend met de interesses van elk, maar als je al een mentor in gedachten hebt, kun je die ook aangeven.

 Is het programma gratis?

Ja, zowel het mentorprogramma als de training. Omdat ze zijn ontworpen voor CENL-leden, hoeft u zich alleen maar te registreren en op de hoogte te blijven van de jaarlijkse vergoeding (€ 10).

PRAKTISCHE INFORMATIE

De workshop vindt plaats op zaterdag 10 en 17, van 10.00 uur tot 13.30 uur, via videoconferentie.

Het is volledig gratis voor CENL – leden .

Je hebt nog tijd om mee te doen. Heb je interesse, meld je dan aan viahttps://forms.gle/CSvFkekHRXTKSjnVAof stuur een e-mail naar Lucía Peralta (l.peralta@cenetherlands.nl) en controleer of u de jaarlijkse bijdrage van CENL (10 euro) heeft betaald.

LINKS

https://www.cenetherlands.nl/mentoring-programma

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

BEBA ARLANZON

BEBA ARLANZON

Es licenciada en Filología y doctora en Traducción por la Universidad del País Vasco. Actualmente se encuentra en periodo de transición profesional orientada a la comunicación.