Ze legt het belang ervan uit voor onze fysieke en emotionele gezondheid, de factoren die het evenwicht ervan veranderen, de gewoonten die we moeten veranderen om het gezond te houden en de gevolgen van een zwakke microbiota.

Door Beba ARLANZON

De microbiota is het geheel van bacteriën, schimmels, archaea, virussen en parasieten die overal in ons lichaam voorkomen en waarmee we in een symbiotische relatie leven die beide ten goede komt. De darmmicrobiota alleen al kan tot 1,5 kilo wegen en tussen de 10 en 100 biljoen micro-organismen bevatten. Deze microbiota, ook bekend als darmflora, is niet alleen verantwoordelijk voor metabolische activiteiten, maar onder zijn vele belangrijke functies houdt hij ook het immuunsysteem in stand en beheert hij onze emoties en onze reactie op stress. Wanneer het ecosysteem van de darmen uit balans raakt, is het dus essentieel om het te herstellen. Voeding is een van de elementen waarop we moeten letten, maar in werkelijkheid beïnvloeden onze levensstijl en omgevingsfactoren de gezondheid van deze “beestjes” die ons tegen allerlei ziekten beschermen.

In deze nieuwe editie van Épsilon hebben we Míriam Guillén uitgenodigd, een biotechnologe gespecialiseerd in oncologie en klinische psychoneuro-immunologie. Zij werkt momenteel als onderzoeker in een internationaal biotechnologiebedrijf en met haar spraken we niet alleen over microbiota, de microbiota-darm-hersenas, maar ook over kanker, de rol van monoklonale antilichamen bij de behandeling van deze ziekte en het belang van een ontstekingsremmende levensstijl, ondanks het feit dat onze omgeving daar niet bevorderlijk voor is. Het goede nieuws is dat de microbiota zeer dankbaar is en dat het meestal gemakkelijk is om haar gelukkig en tevreden te houden. We zullen wat gewoonten moeten veranderen, maar de voordelen maken dat meer dan goed. Dus pak je podcastspeler, je koptelefoon, pen en papier en druk op play als je wilt weten hoe je je spijsvertering, slaapkwaliteit of energieniveau kunt verbeteren.

BOEKEN EN LINKS GENOEMD IN DEZE AFLEVERING

Antonio Valenzuela, Hijos de la adversidad. Ed. Alienta.

@heal_yourmicrobes (cuenta Instagram de Míriam)

https://open.spotify.com/episode/43bRoT4QqqqqnuqlXcNdPX?si=865a1c961c4c4f42

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

BEBA ARLANZON

Es licenciada en Filología y doctora en Traducción por la Universidad del País Vasco. Actualmente se encuentra en periodo de transición profesional orientada a la comunicación.