Een van de korte/middellange termijn doelstellingen van onze vereniging is het bevorderen van interactie tussen Spaanse wetenschappers in Nederland. Dit is bedoeld op mondiaal en interdisciplinair niveau maar ook specifiek door acties die professionals op een bepaald gebied (en daarin geïnteresseerden) met elkaar in contact brengen.

De oprichting van deze thematische commissies wordt geleidelijk uitgevoerd. In 2022 hebben we twee edities van NeuroCENL, georganiseerd door de Neuroscience Commission, met succes kunnen uitvoeren, een reeks conferenties in Neuroscience om de 170e verjaardag van Cajal’s geboorte te vieren. Dit jaar hebben we besloten om een ​​ander mooi gebied dat veel wetenschappers bezighoudt onder te brengen in de vereniging: kanker. Daarom hebben we samen met de Oncologiecommissie de gelegenheid gehad om de eerste editie van OncoCENL te organiseren, een reeks conferenties over kankeronderzoek. Daarnaast hebben we de steun gehad van de sponsoring van de Ambassade van Spanje (Den Haag).

Dit evenement vond afgelopen zaterdag 24 juni 2023 vanaf 11.00 uur plaats in de aula van het Instituto Cervantes te Utrecht, aan wie we zeer dankbaar zijn voor hun medewerking, in het bijzonder Luis, die alles makkelijker maakte. De voertaal van deze editie was Engels met als doel het bereik en de impact te vergroten en zo mogelijke synergieën met lokale onderzoekers uit Nederland te bevorderen.

Het was best een zonnige dag, maar dat weerhield niet meer dan 30 mensen om het evenement bij te wonen, en daarvoor zijn we erg dankbaar! We beginnen met de presentatie van de oncologiecommissie, zuster van de neurowetenschappencommissie en bestaande uit Andrea Vallés Martí, Aitor Tejo Otero, Davinia Arguedas, Sofía Ibañez en Ana Ruíz Sáenz, die de leiding hadden over de organisatie van het evenement.

Andrea introduceerde de eerste spreker van de serie lezingen, dr. Ana Ruíz Sáenz, universitair hoofddocent aan het Erasmus MC (Rotterdam), met de titel “Cancer-immune gesprekken: het nieuwe sociale netwerk dat de effectiviteit van behandelingen controleert”. Ana vertelde ons hoe glycosyleringspatronen, cruciaal in de immunologie van kanker, de resistentie tegen geneesmiddelen beïnvloeden. Na een vragenronde stelde Aitor Alberto Gil Jiménez voor, een bio-informatica-promovendus aan het Nederlands Kanker Instituut (NKI, Amsterdam). Alberto, met de titel “Computationele biologie om de respons op immuuncontrolepuntremmers bij urotheelkanker te begrijpen”, leerde ons hoe we de respons op ‘immuuncontrolepuntremmers’ bij kankerpatiënten kunnen voorspellen met behulp van computermodellen. Voordat we verder gaan met de ronde tafel, We kregen de kans om van Dr. Juan J. García Vallejo te leren over de werking en het beheer van geavanceerde wetenschappelijke onderzoeksfaciliteiten voor cytometrie en microscopie. Niet alleen dat, we leerden ook de ‘wetenschap van de economie’ erachter. Het was een zeer interessante eerste sessie!

Na de pauze gaan we verder met de ronde tafel onder leiding van drie uitzonderlijke wetenschappers. Dr. Jesús Sánchez (Cris Cancer Foundation), Dr. Leticia G. León en Dr. Hans Meel (Prinses Máxima en WKZ/UMC). Ten eerste konden we iets meer leren over de Fundación Cris contra el Cáncer en het werk dat Jezus doet om wetenschap over te brengen via zijn strips (ze zijn ongelooflijk!https://medinart.eu/works/jesus-sanchez-ruiz/), naast het leren over de verschillende beurzen voor wetenschappelijke terugkeer naar Spanje. We raden je ook aan om hier een kijkje te nemen:https://criscancer.org/en/crisprograms/.

Vervolgens begonnen we aan de ronde tafel onder leiding van Sofía, Davinia en Aitor. We beginnen met te praten over zaken als sensatiezucht in de pers en slechte wetenschappelijke communicatie bij het doorgeven van wetenschappelijke resultaten aan de samenleving. Het was ook erg interessant om de meningen van het publiek te kennen via het Menti-platform, wat de sessie erg interactief maakte. We spraken ook over het gebruik van diermodellen en hun huidige paradox: ze zijn cruciaal om in klinische fasen te bestuderen, ondanks dat ze niet effectief zijn bij het repliceren van de resultaten bij mensen. We eindigen met vragen over het gebruik van computationele modellen en ‘machine learning’ en hun impact op ziekten zoals kanker, zowel bij diagnose als bij behandeling. We vroegen ChatGPT ook wat hij van het onderwerp vond, en… nou ja, je weet het antwoord al😉.

We hadden geen tijd om te praten, zoals altijd, en we gingen verder in een nabijgelegen Spaanse bar met een netwerksessie en tapas.

We hebben een geweldige tijd gehad en we hopen nog veel edities te mogen organiseren.

Vanuit CENL moedigen we je aan om deel uit te maken van de thematische commissies, hetzij door deel te nemen aan de organisatie van evenementen of door inhoud te creëren op sociale netwerken, enz. Je zult ongelooflijke mensen uit jouw vakgebied of verschillende vakgebieden kunnen ontmoeten.

Nogmaals bedankt aan alle sprekers die vanaf het begin ja hebben gezegd, aan de organisatoren voor al hun inzet en toewijding, evenals aan degenen die die dag aanwezig waren. Een speciale vermelding voor de Ambassade van Spanje en het Instituto Cervantes die het ook weer mogelijk hebben gemaakt. En natuurlijk aan onze voltallige Raad van Bestuur en het voorbeeldige management van onze president Rodrigo García Valiente. Iedereen, DANKJEWEL!

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

Andrea Vallés Martí

Andrea Vallés Martí

Doctoranda en el Amsterdam UMC

Hizo la carrera de Biotecnología y comenzó pronto su interés por el estudio y la investigación en oncología, en concreto lo pudo hacer en los Países Bajos y en su capital Ámsterdam. Tuvo la oportunidad de integrarse en un proyecto científico, en el que sigue, quelucha contra el cáncer pancreático. Otro proyecto secundario estudia también posibles avances en el cáncer de pulmón, colon, mama y próstata.