Ana Ruiz, CENL Associate en Assistant Professor in Celbiologie en Medische Oncologie aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Nederland, leidt een onderzoek van de Universiteit van Californië in San Francisco, waarin wordt vastgesteld dat een inflammatoir COX2-programma dat door SRC wordt overgedragen, resistentie tegen BRAF- en EGFR-remming veroorzaakt in colorectale tumoren en toont aan dat COX2-remming tumorgroei remt in diermodellen met patiëntentumoren.

Gemetastaseerde colorectale kanker (CRC) is na longkanker de tweede vorm van kanker, die de hoogste mortaliteit ter wereld veroorzaakt. De BRAFV600E-mutatie bij colorectale kanker geeft een slechte prognose ondanks de geavanceerde gerichte therapieën die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld en momenteel in de kliniek worden gebruikt. Om mechanismen van resistentie tegen behandelingen te identificeren die verschillende proteïnekinasen (BRAF-MEK-EGFR) co-remmen, hebben we een platform voor het in kaart brengen van kinase-activiteit met hoge doorvoer gebruikt.

Deze studie toont aan dat SRC-proto-oncogene activiteit systematisch wordt geactiveerd in tumorcellen die zijn behandeld met remmers voor BRAF en EGFR en dat gecoördineerde remming van SRC met BRAF en EGFR de werkzaamheid van de behandeling in vitro en in vivo verhoogt. Mechanistisch stimuleert SRC weerstand tegen behandeling tegen BRAF en EGFR onafhankelijk van ERK-signalering door transcriptionele herprogrammering te induceren via β-catenine (CTNNB1).

COX2-remming vertegenwoordigt een nieuwe strategie voor herbestemming van geneesmiddelen om de therapeutische resistentie tegen de huidige behandelingen voor BRAFV600E-gemuteerde colorectale kanker te overwinnen

Compenserende SRC-activering is onafhankelijk van EGFR en wordt gemedieerd door een autocriene prostaglandine E2-lus die kan worden geblokkeerd met cyclo-oxygenase-2 (COX2)-remmers. Co-remming van COX2 met BRAF en EGFR bevordert langdurige onderdrukking van tumorgroei in van patiënten afkomstige diermodellen. COX2-remmers worden in de kliniek al gebruikt voor andere behandelingen. COX2-remming vertegenwoordigt dus een nieuwe strategie voor herbestemming van geneesmiddelen om de therapeutische weerstand tegen de huidige behandelingen voor BRAFV600E-gemuteerde colorectale kanker te overwinnen.

Referenties

https://www.nature.com/articles/s43018-022-00508-5

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

Ana Ruiz-Saenz

Ana Ruiz-Saenz

Assistant Professor at the Erasmus University Medical Center

Soy doctora en Biología Molecular por la Universidad Autónoma de Madrid. Realicé mi etapa postdoctoral en la Universidad de California San Francisco y actualmente dirijo mi grupo de investigación en el Erasmus University Medical Center en Rotterdam. Nuestro trabajo se centra en entender los mecanismos moleculares que dirigen la respuesta y la resistencia a terapias contra el cáncer. Una de las líneas de investigación más importantes que estamos desarrollando en este momento está orientada hacia el impacto de la glicosilación de las células tumorales (la capa de azúcares que las recubre) en la eficacia de terapias dirigidas en cáncer de mama.

Crecí entre Arnedo y Herce, en La Rioja, a donde vuelvo siempre que puedo. Me gusta disfrutar de tardes interminables con los amigos, tocar el piano, viajar y descubrir nuevos lugares.