1. Wie ben je aangezien je momenteel in de industrie werkt?

Ik ben Víctor, een natuurkundige uit Granada gespecialiseerd in simulaties, en ik werk als software engineer bij Qblox (Delft). Dit bedrijf produceert elektronische componenten om kwantumprocessors aan te sturen, en ik draag bij door te helpen bij het ontwikkelen van een interface voor het ontwerpen van kwantumexperimenten en deze te vertalen naar machinetaal.

2. Waarom heb je besloten om de overstap te maken van de academische wereld naar de industrie?

De belangrijkste reden is dat de industrie een vrij breed scala aan mogelijkheden biedt. Ik ben van nature een nieuwsgierig persoon en het idee om tijdens mijn carrière van rol en zelfs van sector te kunnen veranderen, sprak me erg aan. Bovendien is het mogelijk om vrijwel onmiddellijk de vruchten van arbeid te zien, bijvoorbeeld tevreden klanten zien na gebruik van het nieuwe product dat u hebt ontwikkeld, of hoe nieuwe marketingstrategieën (wie weet waar u uiteindelijk aan werkt?) winst .

Iets anders dat voor mij belangrijk is als ik aan de toekomst denk, is enige vrijheid bij het kiezen van een plek om te wonen. Vooruitgang op de universiteit kan betekenen dat je aan een van de weinige universiteiten ter wereld moet werken, misschien wel voor een lange tijd. De industrie is echter veel veelzijdiger in dit aspect omdat de specialisatie zich meer richt op “vaardigheden” zoals programmeren, communiceren met klanten of het leiden van teams, en deze vaardigheden zijn in trek in de technologie-industrie. En zelfs eruit! Het is niet ongebruikelijk dat professionals naar bijvoorbeeld de financiële sector verhuizen, of zelfs naar de juridische sector om bijvoorbeeld met octrooien te werken.

3. Zie je een grotere projectie in de industrie dan in de academie?

In het algemeen ja, en hoe innovatiever de sector, hoe groter de projectie: populaire sectoren zoals biotechnologie of quantum computing groeien in een zeer snel tempo en genereren veel banen, dus men kan gemakkelijk van rol veranderen en veel ervaring opdoen (hoewel soms dit betekent tijdelijk “neerwaarts nivelleren”). De keerzijde van de medaille is dat deze prognose slechts tijdelijk kan zijn, aangezien de markt onvoorspelbaar is. Het kan gebeuren dat een grote investeerder naar een nieuwer en interessanter veld verhuist en het bedrijf personeel moet schrappen. Ook kan het zijn dat een bepaald materiaal of onderdeel niet geleverd kan worden, waardoor het bedrijf failliet gaat. Innovatieve sectoren bevinden zich in de risicozone en het is niet ongebruikelijk dat deze dingen gebeuren. In meer gevestigde sectoren

Het feit dat de vaardigheden die in de industrie worden gewaardeerd van meer transversale aard zijn, is een ander voordeel in vergelijking met de universiteit, aangezien men in de laatste een expert moet zijn in zeer specifieke onderwerpen, en de baanmogelijkheden meestal beperkt zijn tot een paar centra in waarop deze onderzoekslijnen worden ontwikkeld. Aan de andere kant, als je veel academische ervaring hebt wanneer je overstapt naar de industrie, bijvoorbeeld na een postdoc, worden de banen waarop je kunt solliciteren veel specialistischer en schaarser (meestal zijn het onderzoeksposities op R&D-afdelingen) en , als gevolg daarvan begint de markt meer op de academische wereld te lijken. Te veel branche-ervaring hebben kan bijna net zo schadelijk zijn als te weinig.

Ik ben in ieder geval van mening dat het voor een goede carrière in de branche essentieel is om je aan te passen en veranderingen te accepteren.

4. Waar zie je meer concurrentie, op werkniveau?

Zeker op de universiteit. De industrie heeft een groot aantal professionals van allerlei slag nodig om functionele en efficiënte producten te creëren op basis van wetenschappelijke bevindingen, terwijl deze bevindingen in de meeste gevallen afkomstig zijn van enkele academische professionals. Bovendien betekent de evolutie als onderzoeker aan de universiteit noodzakelijkerwijs dat je op een gegeven moment een vaste aanstelling als professor moet vinden, wat moeilijk is en steeds meer tijd kost. Maar het moet gezegd worden, de industrie is onderhevig aan marktonzekerheden en soms kan de concurrentie erg zwaar zijn. Een tijdje geleden ontsloeg de grote technologie bijvoorbeeld honderden experts op het gebied van kunstmatige intelligentie en verzadigde de markt,

De industrie is natuurlijk een wereld die door heel andere regels wordt geregeerd dan de universiteit, en daarin moet je leren navigeren. Maar dit is inhoud voor een ander item!

5. Zie je mogelijkheden om dit soort werk in Spanje te doen, in je woonplaats of een andere?

In Andalusië is de technologische industrie helaas nog niet voldoende ontwikkeld en is het moeilijk om een baan te vinden om een carrière op wetenschappelijk/technologisch gebied voort te zetten. Ik denk dat de terugkeer inhoudt dat je moet overstappen naar een andere sector, zoals die van het transport of die van de informaticadiensten of de financiële sector. Er beginnen zich echter veel opties open te stellen in Spanje, met name in de Gemeenschap van Madrid, Catalonië en Baskenland. Er zijn allerlei soorten internationale bedrijven die hun hoofdkantoor in deze gemeenschappen hebben, en ik heb zelfs verschillende Spaanse bedrijven gevonden die gespecialiseerd zijn in simulaties en quantum computing!

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

Victor Gervilla Palomar

Victor Gervilla Palomar

Software Engineer

Victor Gervilla Palomar (Granada, España, 1992) es graduado en física por la Universidad de Granada y doctor en física computacional por la Universidad de Linköping (Suecia). Su curiosidad por explorar diferentes campos le llevó a salir de la academia y a entrar en el sector tecnológico holandés. Actualmente ejerce como ingeniero de software en la empresa de hardware Qblox (Delft).