Borstkanker is het meest voorkomende type dat bij vrouwen wordt vastgesteld. Het vindt zijn oorsprong in de cellen van het borstepitheel en kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen; het komt echter veel vaker voor bij vrouwen. Wereldwijd wordt geschat dat borstkanker, naar verhouding, één man op elke 100 vrouwen treft. Ondanks de lagere incidentie bij mannen wordt de diagnose doorgaans later gesteld dan bij vrouwen, vanwege onwetendheid en gebrek aan wantrouwen ten aanzien van de symptomen. Bewustwording, zichtbaarheid en steun moeten worden uitgebreid naar alle betrokkenen. In de strijd tegen borstkanker wordt geen onderscheid gemaakt tussen geslachten.

Op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt 19 oktober wereldwijd gevierd als de Internationale Dag ter Bestrijding van Borstkanker met als doel het bewustzijn te vergroten en de toegang van steeds meer vrouwen tot controles, diagnoses en tijdige en effectieve behandelingen te bevorderen.

Binnen CENL doen verschillende mensen onderzoek op dit gebied. Dr. Ana Ruiz-Saenz stelt bijvoorbeeld dat: “borstkanker veel voorkomt in de samenleving. Geschat wordt dat één op de acht vrouwen tijdens haar leven borstkanker zal krijgen. Gelukkig hebben wetenschappelijke ontwikkelingen de ontwikkeling van behandelingen mogelijk gemaakt die de levens van deze patiënten hebben veranderd. Maar er is nog veel te doen. Een groot aantal patiënten zal resistentie tegen de behandeling ontwikkelen. Daarom is het van cruciaal belang dat we blijven werken en vooruitgang boeken op alle gebieden, van preventie, vroege diagnose en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, om ervoor te zorgen dat we deze dag op een dag kunnen vieren als de internationale dag van de overwinning op borstkanker.”

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

Aitor Tejo Otero

Aitor Tejo Otero

Postdoc en la Univesidad de Utrecht

Doctor en Ingeniería Mecánica por la Universidad  Politécnica de Catalunya (UPC) en el año 2021. Se especializó en el campo de la fabricación aditiva aplicado al sector médico. A día de hoy, se encuentra realizando sus postdoctorado en la Universidad de Utrecht en el campo de la biofabricación. Sus intereses son la ciencia, el teatro y la divulgación.

Ana Ruiz-Saenz

Ana Ruiz-Saenz

Assistant Professor at the Erasmus University Medical Center

Soy doctora en Biología Molecular por la Universidad Autónoma de Madrid. Realicé mi etapa postdoctoral en la Universidad de California San Francisco y actualmente dirijo mi grupo de investigación en el Erasmus University Medical Center en Rotterdam. Nuestro trabajo se centra en entender los mecanismos moleculares que dirigen la respuesta y la resistencia a terapias contra el cáncer. Una de las líneas de investigación más importantes que estamos desarrollando en este momento está orientada hacia el impacto de la glicosilación de las células tumorales (la capa de azúcares que las recubre) en la eficacia de terapias dirigidas en cáncer de mama.

Crecí entre Arnedo y Herce, en La Rioja, a donde vuelvo siempre que puedo. Me gusta disfrutar de los amigos, viajar y tocar al piano nocturnos de Chopin cuando llueve.