Bij 3D-printing worden structuren of voorwerpen laag voor laag vervaardigd, in tegenstelling tot de subtractieve productie die al jaren wordt toegepast. Het gebruik van 3D-printing, ook bekend als additive manufacturing, levert veel voordelen op voor de industriële en academische sector, omdat het de productietijd verkort en vriendelijker is voor het milieu. Het is ook zeer veelzijdig omdat het kan worden gebruikt op verschillende gebieden, zoals de geneeskunde.

In dit geval kunnen we de verschillende toepassingen vinden, waaronder ik de gelegenheid heb gehad om te werken.

Voorbeeld #1: Productie van chirurgische prototypes
Deze prototypes helpen de vaardigheden van artsen te verbeteren wanneer zij opereren. Ik heb samengewerkt met het ziekenhuis San Joan de Deu in Barcelona met een groot team van deskundigen op het gebied van engineering en oncologie toen ik aan het CIM UPC mijn proefschrift deed.

Voorbeeld #2: Productie van steigers
Zoals velen in de medische sector zullen weten, hebben implanteerbare biomaterialen in het menselijk lichaam een lange weg te gaan en zijn zij de toekomst om verschillende weefsels zoals bot te vervangen. In dit geval probeer ik nieuwe materialen te vinden voor mogelijke implantatie in het menselijk lichaam.

Voorbeeld #3: Ontwikkeling, ontwerp en vervaardiging van op maat gemaakte implantaten
Tijdens mijn tijd in de industrie, in een bedrijf in Vitoria-Gasteiz, ontwierpen we implantaten op maat voor elk geval. Dit is de toekomst, en we hebben bedrijven als Stryker in de voorhoede.

Aan de andere kant kunnen we 3D-printing gebruiken om alledaagse dingen te maken die nodig zijn in ons dagelijks leven of die we willen: (1) een houder voor een mobiele telefoon, (2) een minischaakset, enz.

De enige limiet is de verbeelding.

Website voor het printen van dingen:
https://www.thingiverse.com/

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

Aitor Tejo Otero

Aitor Tejo Otero

Postdoc at the Utrecht University

Aitor Tejo-Otero received his PhD in Mechanical Engineering at the Polytechnical University of Catalonia (UPC), Barcelona. His research career has been focused on the application of AM technologies to the medical field in different applications. He is currently working in the manufacture of polymers by means of volumetric 3D printing for bio-applications