Het al dan niet promoveren in het wetenschappelijk onderzoek is een keuze waar bijna ieder van ons tijdens zijn studie en loopbaan voor staat. Het lijkt van ons te worden verwacht, vooral als je stage loopt in een lab en je supervisor verwacht dat je blijft en doorgaat. Is dit echter je enige optie of zijn er opties buiten de academie die beter bij je prioriteiten passen?

  1. Wil ik promoveren in academisch onderzoek?

Laten we eerst eens bespreken of een doctoraat al dan niet de juiste keuze voor u is. Houdt u van onderzoek, onafhankelijkheid en wilt u de leiding hebben over uw eigen project? Zo ja, lees dan verder. Als u aan de universiteit wilt werken en in de academische wereld en het openbaar onderzoek wilt blijven, is een doctoraat een must, maar het kan ook een aanrader zijn als u een leidinggevende functie in het bedrijfsleven of bij de overheid ambieert. Misschien twijfelt u op een bepaald moment in uw carrière of u al dan niet academisch onderzoek wilt doen. In beide gevallen kan een doctoraat echter zeer gunstig zijn voor uw carrièrevooruitzichten. Maar er zijn nog veel meer factoren om rekening mee te houden.

  • Professionele prioriteiten. Zoals gezegd vergemakkelijkt een doctoraat de toegang tot verantwoordelijke functies later, zowel in de academische wereld als in de industrie, en in veel gevallen is het een vereiste. Als u dus een ambitieus persoon bent die het ver wil schoppen in het farmaceutisch onderzoek of de industrie, kan een doctoraat u helpen. Bijvoorbeeld om hogere posities en betere salarissen te krijgen in de industrie. Maar natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om door te groeien in de industrie zonder arts te zijn.
  1. is de perfecte tijd om artikelen te publiceren en onderzoekers op uw vakgebied te ontmoeten, een netwerk van contacten te vormen door het bijwonen van conferenties, wat in de toekomst zeer nuttig kan zijn, wat uw doel ook is, contacten te leggen met onderzoekers of bedrijven en uw CV op te stellen. Het doctoraat is ook een goed moment om internationale ervaring op te doen. In veel laboratoria werken mensen van verschillende nationaliteiten, er wordt Engels gesproken en je kunt naar andere landen reizen voor een verblijf of om conferenties bij te wonen, zodat je je Engels kunt verbeteren en andere plaatsen kunt leren kennen. En tenslotte is voor ons de belangrijkste reden om te promoveren het verlangen om de wetenschap vooruit te helpen en de passie voor onderzoek. Een doctoraat kan moeilijk zijn, maar ook zeer lonend, zowel professioneel als persoonlijk. Het eerste succesvolle experiment, de eerste presentatie, de eerste conferentie, het eerste gepubliceerde artikel, de eerste verdediging van het proefschrift zijn mijlpalen om trots op te zijn, en unieke kansen om te groeien.
  • Persoonlijke prioriteiten. Vrije tijd, thuiswerken, evenwicht tussen werk en privéleven, sociale interactie, gezin… zijn belangrijke factoren bij het nemen van deze beslissing. We weten allemaal dat tijdens een doctoraat de werkdagen lang zijn, vaak inclusief weekends en vakanties, en dat het moeilijk is om je los te koppelen van je werk, aangezien je de leiding hebt over je eigen project. Vanuit ons oogpunt is dit misschien wel de meest doorslaggevende factor bij het nemen van deze beslissing, aangezien je in deze fase 4 (of zelfs meer) jaar van je leven gaat investeren. In veel laboratoria bestaat steeds meer de mogelijkheid om werk en privé beter te combineren, maar helaas is de realiteit op veel plaatsen nog ver verwijderd van de 40-urige werkweek. Ook de geestelijke gezondheid is een zeer belangrijk punt om rekening mee te houden, aangezien dit een probleem is dat veel promovendi treft, omdat het een stressvolle tijd is, met veel verantwoordelijkheid en eenzaam kan zijn, door het gebrek aan vrije tijd en de leiding over je eigen project. Je moet deze factoren in overweging nemen voordat je de beslissing neemt, en als je doorgaat, zoek dan naar manieren om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Bijvoorbeeld door te praten met collega’s, je scriptiebegeleider of geestelijke gezondheidsprogramma’s aan de universiteit.

En tenslotte, over salarissen gesproken, op universiteiten in Nederland is het tussen 2500 – 3200€ per maand, afhankelijk van het jaar waarin je zit. Vakantie is hetzelfde als in elk ander beroep (25 dagen per jaar met 8% eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag). Daarnaast omvat het meestal het volgen van lessen, cursussen, het begeleiden van studenten, het bijwonen en presenteren op conferenties… Het rooster is meestal flexibel en je kunt je uren naar eigen inzicht indelen, dus je kunt het combineren met hobby’s, sport of zelfs lessen Nederlands.

  1. Wil ik de industrie in?

U hebt over het doctoraat gelezen, maar hoewel het onderzoeksgedeelte u beviel, bent u er niet van overtuigd dat u de rest van uw leven in een academische omgeving wilt werken. Of misschien komen uw persoonlijke en academische prioriteiten gewoon niet overeen met de verwachtingen van een doctoraat en de academische wereld. In dat geval is de industrie misschien iets voor u. Hier staan werknemers meestal meer open voor het creëren van een gemeenschap op het werk. Bovendien biedt een farmaceutisch/biotech bedrijf wetenschappelijke professionals baanopties die verder gaan dan puur onderzoek. Deze kunnen worden onderverdeeld in twee takken: medische zaken en onderzoek.

Onderzoek

  • Professionele prioriteiten. Het belangrijkste doel van onderzoek in een bedrijf is uw belangstelling voor laboratoriumwerk te voeden. Het belangrijkste verschil met een doctoraat is dat in een bedrijf de nadruk ligt op innovatie en productverbetering, niet op het begrijpen van de fundamentele werking van gebeurtenissen. De mogelijkheid om wetenschappelijke artikelen te publiceren wordt daardoor sterk beperkt. Industrieel onderzoek kan worden ingevoerd met of zonder doctoraat, in tegenstelling tot de meer verantwoordelijke functies in het academisch onderzoek, waarvoor meestal een doctoraat vereist is. Voor startersfuncties in de industrie is een bachelor- of masterdiploma meestal voldoende. Sommige bedrijven geven er zelfs de voorkeur aan pas afgestudeerden in dienst te nemen om hen hun eigen onderzoeksmethoden aan te leren. Voor hogere, verantwoordelijke en meestal beter betaalde functies is vaak een doctoraat en/of jarenlange ervaring in soortgelijke functies vereist. Eenmaal aangenomen in een bedrijfstak zijn de kansen op groei en hogere functies zeer groot.
  • Persoonlijke prioriteiten. De werktijden zijn meer gestandaardiseerd, zodat u minder overuren kunt verwachten dan bij academisch onderzoek. De werktijden zijn echter meer gesloten, wat minder flexibiliteit geeft. Desondanks is het vaak gemakkelijker om een balans te vinden met uw persoonlijke leven. Dit hangt echter af van het soort onderzoek dat je doet en waar je staat in je onderzoek. Als je met levende organismen werkt, moet je er soms rekening mee houden dat die hun eigen ritme volgen en dat je je daaraan moet aanpassen. Wat het salaris betreft: dat ligt in Nederland tussen de 2300-6400 euro. De concrete waarden hangen uiteindelijk af van het bedrijf waarvoor je werkt en de functie die je bekleedt. Ten slotte heb je, zoals de Nederlandse overheid bepaalt, recht op een jaarlijks aantal vakantie-uren van 4 keer je wekelijkse werktijd.

Medische zaken

  • Professionele prioriteiten. In de afdeling medical affairs bent u de schakel tussen de afdeling research en R&D en de marketingafdeling. Dit betekent dat u degene bent die op een voor een niet-wetenschappelijk publiek toegankelijke manier communiceert hoe het product werkt. Deze afdeling is de juiste voor u als uw professionele prioriteit niet het werken in het lab is, maar het overbrengen van de wetenschappelijke boodschap van de producten van uw bedrijf. Dit soort werk geeft u ook de mogelijkheid van snelle professionele groei binnen het bedrijf. Deze afdeling biedt u niet de mogelijkheid om wetenschappelijke artikelen te publiceren, maar u kunt wel deelnemen aan netwerkevenementen en interdisciplinair werken, in een middengebied tussen verschillende afdelingen van het bedrijf.
  • Persoonlijke prioriteiten. Dit soort werk is totaal anders dan onderzoek. Het evenwicht tussen werk en privéleven is meestal zeer goed, meestal beter dan in onderzoeksfuncties, aangezien de roosters zeer gestandaardiseerd zijn. Natuurlijk moeten er vaak doelstellingen en deadlines worden gehaald, wat soms stressvol kan zijn. Maar omdat alles binnen de eigen controleerbare variabelen valt, is dat volgens ons iets gemakkelijker te voorkomen dan in de onderzoeksafdeling. De overige voorwaarden, wat betreft salaris, vakantie en andere aanvullingen, zijn vergelijkbaar met die welke reeds bij het industriële onderzoek zijn genoemd. Uiteraard hangen de concrete cijfers af van het bedrijf en de positie waarin je zit. Op de afdeling medische zaken zijn de interpersoonlijke relaties veel opmerkelijker dan op het gebied van onderzoek, zowel academisch als industrieel. Dit soort werk vereist sterk ontwikkelde communicatie-, informatieanalyse- en.

Wij hopen dat deze samenvatting u heeft geholpen om duidelijkheid te krijgen over de vraag of u moet promoveren of direct een baan in het bedrijfsleven moet zoeken. Beide opties hebben voor- en nadelen, dus uiteindelijk hangt het af van uw professionele en persoonlijke prioriteiten, smaak en vaardigheden. En je kunt altijd de ene optie proberen en dan van richting veranderen als je merkt dat het niets voor je is, dus maak je geen zorgen – de wereld van het werk is veel flexibeler dan het lijkt. En als dat je nog niet overtuigd heeft, zullen we het in de nabije toekomst hebben over andere carrièrepaden buiten de academische wereld en de industrie, dus blijf kijken voor meer berichten!

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

Patricia Fierro Hernández

Patricia Fierro Hernández

Masterstudent biomedische wetenschappen, neurowetenschappen en internationale volksgezondheid.

Hallo! Mijn naam is Patricia Fierro-Hernández en ik ben masterstudent Biomedische Wetenschappen (Neurowetenschappen en Internationale Volksgezondheid) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Hoewel ik uit Ponferrada kom, heb ik biochemie gestudeerd aan de Universiteit van Navarra, in Pamplona, waar ik verliefd op werd (ik ben een noordelijk meisje). Om het slechte weer het hoofd te bieden, besloot ik naar Amsterdam te verhuizen om mijn professionele ontwikkeling voort te zetten. Hier ben ik, naast de Master, voorzitter van de Studentenraad van de Faculteit Wetenschappen. Sinds dit jaar ben ik ook medeoprichter en momenteel medevoorzitter van de Women in STEM groep met mijn beste vriendin Tetyana, een Portugese studente van de Master Neuroscience eveneens aan de VU. Als ik mijn master heb afgerond, is het idee om een PhD te doen op het gebied van neurodegeneratie, ook in Nederland. Daarna wil ik graag werken op het gebied van wetenschapsdiplomatie in een overheidsorganisatie, met een internationaal perspectief.

Cristina Boers Escuder

Cristina Boers Escuder

Biochemicus (UAM). Neurowetenschappen MSc Student aan de VU Amsterdam

Ik ben Cristina, half Spaans, half Nederlands. Ik heb het grootste deel van mijn leven in Madrid gewoond, en ik heb Biochemie gestudeerd aan de Autonome Universiteit van Madrid. Daar raakte ik gefascineerd door de neurowetenschappen, dus besloot ik naar Amsterdam te komen om de master Neuroscience aan de VU te doen en de andere kant van mijzelf te verkennen. Het is een geweldige ervaring geweest, want ik heb een aantal zeer interessante mensen ontmoet en veel geleerd. Ik ben ook directeur van de afdeling activiteiten en evenementen van Women in STEM. Volgend jaar wil ik hier blijven en promoveren op een onderzoek naar de communicatie tussen astrocyten en neuronen, mijn passie binnen de neurowetenschappen.