Connections, more than neurons! is een officiële activiteit als onderdeel van de Brain Awareness Week 2023, gesponsord door de Dana Foundation, de Federation of European Neuroscience Societies (FENS) en de Ramón Areces Foundation.
Het evenement bestaat uit drie delen:

Synapses: Kom op 19 maart naar het Cervantes Instituut (Utrecht) en maak kennis met de wondere wereld van de hersenen van neuro-experts!!!

     Lucia Peralta Marzal, promovenda in de Microbiota-Gut-Brain axis groep van de afdeling Farmacologie van de Universiteit Utrecht zal spreken over de aanwezigheid van neuronen in de darm en hoe bepaalde darm micro-organismen in verband kunnen worden gebracht met ziekten zoals de ziekte van Parkinson of autisme spectrum stoornis.
    Dr. Russell Chan, assistant professor aan de Universiteit Twente, werkt op het gebied van de cognitieve neurowetenschappen. Met behulp van verschillende neuroimagingtechnieken onderzoekt hij hoe meditatietechnieken onze gezondheid, welzijn en prestaties beïnvloeden. Hierover zal zij in haar lezing spreken, met name over haar meditatie- en kunstprogramma in samenwerking met een internationaal museum en de resultaten van dit programma op cognitief niveau.
    Anaïs Notario Reinoso is een pre-doctoraal onderzoeker in de Cellular and Computational Neuroscience groep aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek probeert zij de effecten van endocannabinoïden op zenuwtransmissie en hun cognitieve effecten te begrijpen.
   Ter gelegenheid van het door de Spaanse regering uitgeroepen Cajal-jaar (https://www.fecyt.es/es/tematica/ano-cajal) worden de gesprekken afgesloten met Jeniffer Sanguino Gómez, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, die zal spreken over de “kunst achter de wetenschap van Cajal”, in aansluiting op andere activiteiten op het evenement waarbij wetenschap en kunst worden gecombineerd.

Corpus callosum: vernoemd naar de brug tussen de rechter- en linkerhersenhelft, brengt deze tentoonstelling wetenschap en kunst samen. Van 13 tot 19 maart in het Cervantes Instituut (Utrecht):

Left Hemisphere – Art: de Spaanse kunstenaar Ramón Trigo (Vigo, 1965. Beeldend kunstenaar http://www.ramontrigo.com/) presenteert een werk geïnspireerd op de neurowetenschappen.
Rechter hersenhelft – Wetenschap: tentoonstelling van informatieve posters gemaakt door vrijwilligers op het gebied van neurowetenschappen.

Glía: Wetenschap voor de kleintjes! Verschillende workshops op 19 maart voor uw kinderen om te leren over de hersenen en neurowetenschappen terwijl de ouders genieten van de lezingen en posters.
4-8 jaar: Wat zijn neuronen? Bouw je eigen neuron van plasticine! Georganiseerd door Rodrigo García Valiente (promovendus ITN Marie Curie COSMIC en voorzitter van CENL – Vereniging van Wetenschappers in Nederland) en Aitor Tejo Otero (postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht/Universiteit van Baskenland en lid van CENL’s Outreach and Events Committee).
8-14 jaar: mythen en waarheden over de hersenen.

 

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

Jeniffer Sanguino Gómez

Jeniffer Sanguino Gómez

PhD Candidate in Neuroscience at UvA-SILS | (Early-life) Stress & Memory

Alcorconera con raíces machegas doctorandose en el Brain Plasticity Group de la Universidad de Amsterdam. Una chica estresada que se dedica a estudiar como nuestro cerebro procesa el estrés.