“Los rumores de la plaza quedaron atrás y entro en la Biblioteca. De una manera casi física siento la gravitación de los libros, el ámbito sereno de un orden, el tiempo disecado y conservado mágicamente”

Jorge Luís Borges

24 OKTOBER

Op 24 oktober wordt in veel landen over de hele wereld de Dag van de Bibliotheken gevierd. Zijn geschiedenis begint uit de as van een gedenkteken.

In 1992, op deze dag, werd de Nationale Bibliotheek in Sarajevo volledig verwoest door radicale nationalisten die het Perzische Rijk wilden herstellen, en het gebouw was een belediging voor hun geloof. Daarom besloten ze het volledig te vernietigen, en daarmee ook de honderdduizenden boeken die de geschiedenis van een heel volk bevatten.

Het beeld van de ruïnes van een geschiedenis bedekt met as werd in de geesten van de wereld gegrift dankzij de muzikant Vedran Smailovic die cello speelde in het puin van het gebouw.

REFLECTIE

Het vernietigen van een bibliotheek is een aanval op wetenschap, cultuur, kunst en menselijkheid. We mogen niet vergeten dat tot de komst van elektronische apparaten, de enige manier om kennis over te dragen boeken waren.

Bezoek onze ELEO digitale bibliotheek in het Spaans, van de Acción Educativa en el Exterior als symbool van respect voor wetenschap en cultuur.

https://www.educacionyfp.gob.es/mc/accion-exterior/usa-nuestros-recursos/eleo/eleo.html

https://youtu.be/N2yIvUJfO54

La educación es la base del progreso; considero que leer es un derecho incluso espiritual

María Moliner

 

Esperanza Meseguer Navarro

Esperanza Meseguer Navarro

Leraar ALCE AMSTERDAM in Arnhem

Ik voer een project uit gebaseerd op de verspreiding van verschillende meta-analyses voor de verbetering van het onderwijs in verschillende aspecten en de visibilisering van vrouwelijke referenten in wetenschap en STEAM.