Wat is vrouwen in Women in STEM?

Women in STEM is een groep gevormd door studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het idee ontstond in september 2022, toen we ons realiseerden dat er een gebrek aan bewustzijn was over de kwestie van gendergelijkheid in de STEM-gebieden (“Science”, “Technology”, “Engineering” en “Mathematics”). De VU is een van de meest vooruitstrevende universiteiten in Nederland op het gebied van diversiteit. Net als in de rest van het land is er echter een groot gebrek aan bewustzijn over de genderkloof in het beroepsveld. In de loop der jaren is de vertegenwoordiging van vrouwen in bèta/technische beroepen enorm toegenomen. Vooral in de wetenschappen is er een opmerkelijke toename van het aantal vrouwelijke afgestudeerden in de verschillende vakgebieden. Hoewel dit met het blote oog zichtbaar is, zijn er momenteel geen concrete gegevens die een vergelijking van de percentages mogelijk maken. Desondanks heeft de VU slechts 27% vrouwen in hoogleraarschappen of hoofdonderzoeksfuncties. Deze situatie herhaalt zich in veel organisaties en bedrijven in het land. Deze gegevens wijzen op het voortbestaan van het beroemde “glazen plafond” op dit gebied. Bovendien is de vertegenwoordiging van vrouwen in technologische, ingenieurs- en wiskundecarrières zorgwekkend laag vanaf de eerste onderwijsniveaus. En er wordt niet verwacht dat deze situatie in de nabije toekomst zal verbeteren.

Bij Women in STEM hebben we het probleem onderkend en werken we eraan een deel van de verandering teweeg te brengen. Wij zijn er vast van overtuigd dat de eerste hindernis die op dit gebied moet worden overwonnen de bewustmaking van het publiek is. Ons hoofddoel is dus de bewustmaking van de belangrijke rol die vrouwen in de geschiedenis van de wetenschap hebben gespeeld en nog steeds spelen. Daartoe hebben wij een orgaan opgericht dat bestaat uit bachelor-, master- en PhD-studenten en docenten en werknemers in de verschillende STEM-sectoren. Al deze mensen werken samen om fysieke en digitale inhoud te creëren en evenementen te organiseren, om de essentiële rol van vrouwen in bèta/techniek en de huidige stand van zaken onder de aandacht te brengen.

Activiteiten die we organiseren

In de vorige blogpost over queer perspectieven in de wetenschap hebben we het ook gehad over de discriminatie waarmee vrouwen in de wetenschap en andere bèta/technische gebieden nog steeds te maken hebben (1). Daarom organiseren wij verschillende activiteiten en evenementen met als hoofddoel vrouwen in bèta/techniek voor het voetlicht te brengen met wie meisjes en jonge vrouwen zich kunnen identificeren en geïnspireerd raken door hun succes. Omdat wij aan de VU gevestigd zijn, hebben wij de mogelijkheid om studenten in contact te brengen met vrouwelijke docenten, onderzoekers en andere professionals, om de vorming van een netwerk van vrouwen die elkaar steunen te bevorderen.

Sinds de oprichting van de groep in september 2022 tot nu (december 2022) hebben wij twee voor het publiek toegankelijke evenementen georganiseerd. De eerste, in samenwerking met de VU-studentenvereniging “Black and African Diaspora”, om vrouwen met Afrikaanse en zwarte roots in bèta/techniek onder de aandacht te brengen. Tijdens dit evenement getiteld “Nights of Drinks and Dialogues: the Influence of Cultural Diversity in STEM Careers” hadden wij het genoegen Dr. Candace Moore te laten deelnemen. Dr. Moore is een software-ingenieur die momenteel onderzoek doet naar raciale vooroordelen in medische instrumenten en kunstmatige intelligentie. We hadden zeer interessante discussies met haar en de andere deelnemers!

Daarnaast hebben we enkele dagen geleden een paneldiscussie georganiseerd onder de titel “Women in Neuroscience panel: Experiences as a Woman in STEM”. Voor de discussie hebben we vier vrouwelijke neurowetenschappers op verschillende momenten in hun carrière uitgenodigd om over hun achtergrond en ervaringen te vertellen in een door ons gemodereerde discussie. We spraken ook over het evenwicht tussen werk en privé. In het bijzonder willen wij wijzen op de deelname van Irune Guerra San Juan, eveneens een Spaanse neurowetenschapper die nu haar doctoraalscriptie afrondt in een samenwerkingsverband tussen Nederland en de Verenigde Staten. Ook Vivi Heine, een gerenommeerde senior onderzoeker met veel internationale ervaring, Marieke Meijer, een postdoc onderzoeker aan de VU en de CNCR, en Aline Mak, een promovendus eveneens van deze twee centra, namen deel. Het evenement was een groot succes, zo bleek uit de positieve feedback van de meer dan 40 aanwezigen.

In de discussie tussen deze vier professionals waren zij het er allemaal over eens dat groepen als de onze zeer noodzakelijk zijn. Een van de adviezen voor jonge vrouwelijke wetenschappers die ons het meest trof, was om elke kans aan te grijpen zonder aan onszelf te twijfelen, want we zijn perfect in staat en verdienen het. De laatste boodschap die we overhielden was dat het creëren van een ondersteunend netwerk van vrouwelijke wetenschappers die elkaar steunen, in zichzelf geloven en elkaar kansen geven, essentieel is.

En dat is nog niet alles! We zijn al bezig met de organisatie van de evenementenagenda voor 2023. We hebben de data nog niet bevestigd, dus we raden je aan ons te volgen op onze sociale netwerken om op de hoogte te blijven van de volgende activiteiten. Een paar tips om u op te warmen… discussie door een CERN-wetenschapper, een filmfestival met een vrouwen in STEM-thema voor de dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap, symposia, debatten en panels met professionals uit verschillende STEM-gebieden… We hebben voor elk wat wils!

Als dit alles je goed in de oren klinkt, zijn we op zoek naar jou! Word lid van het team en help ons bij ons werk voor vrouwen in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. U kunt zich hier inschrijven https://forms.gle/mdSzGKUsPj92QbCD7 of stuur ons een bericht met uw vragen. En kom natuurlijk naar onze activiteiten en laat u inspireren door de beste professionals, breid uw professionele netwerk uit en geniet van de hapjes die meestal bij deze evenementen horen.

Volg ons op onze sociale netwerken zodat u niets mist:

E-mail: womeninstem.vu@gmail.com

Instagram: @womeninstem.vu

LinkedIn: www.linkedin.com/in/women-in-stem-vu

Referenties

[1] The STEM Gap: Women and Girls in Science, Technology, Engineering and Mathematics (AAUW) https://www.aauw.org/resources/research/the-stem-gap/

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

Patricia Fierro Hernández

Patricia Fierro Hernández

Masterstudent biomedische wetenschappen, neurowetenschappen en internationale volksgezondheid.

Hallo! Mijn naam is Patricia Fierro-Hernández en ik ben masterstudent Biomedische Wetenschappen (Neurowetenschappen en Internationale Volksgezondheid) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Hoewel ik uit Ponferrada kom, heb ik biochemie gestudeerd aan de Universiteit van Navarra, in Pamplona, waar ik verliefd op werd (ik ben een noordelijk meisje). Om het slechte weer het hoofd te bieden, besloot ik naar Amsterdam te verhuizen om mijn professionele ontwikkeling voort te zetten. Hier ben ik, naast de Master, voorzitter van de Studentenraad van de Faculteit Wetenschappen. Sinds dit jaar ben ik ook medeoprichter en momenteel medevoorzitter van de Women in STEM groep met mijn beste vriendin Tetyana, een Portugese studente van de Master Neuroscience eveneens aan de VU. Als ik mijn master heb afgerond, is het idee om een PhD te doen op het gebied van neurodegeneratie, ook in Nederland. Daarna wil ik graag werken op het gebied van wetenschapsdiplomatie in een overheidsorganisatie, met een internationaal perspectief.

Cristina Boers Escuder

Cristina Boers Escuder

Biochemicus (UAM). Neurowetenschappen MSc Student aan de VU Amsterdam

Ik ben Cristina, half Spaans, half Nederlands. Ik heb het grootste deel van mijn leven in Madrid gewoond, en ik heb Biochemie gestudeerd aan de Autonome Universiteit van Madrid. Daar raakte ik gefascineerd door de neurowetenschappen, dus besloot ik naar Amsterdam te komen om de master Neuroscience aan de VU te doen en de andere kant van mijzelf te verkennen. Het is een geweldige ervaring geweest, want ik heb een aantal zeer interessante mensen ontmoet en veel geleerd. Ik ben ook directeur van de afdeling activiteiten en evenementen van Women in STEM. Volgend jaar wil ik hier blijven en promoveren op een onderzoek naar de communicatie tussen astrocyten en neuronen, mijn passie binnen de neurowetenschappen.