De verschillen stapelen zich op en maken ons uniek. Het navigeren door de wetenschappelijke wereld is echter niet voor iedereen even gemakkelijk: er zijn – onzichtbare – barrières die vooral minderheden of specifieke groepen treffen, en die een eerlijke toegang tot kansen in onze professionele carrières belemmeren. Een recente studie kwantificeert de nadelen van verschillende minderheden (bijvoorbeeld geslacht, LGBTQ+, etnisch) en constateert dat minderheidswetenschappers te lijden hebben onder verschillende nadelen in het wetenschappelijke systeem, waaronder sociale uitsluiting, minder mogelijkheden voor professionele groei, nadelige salarissen, intimidatie op de werkplek en lagere kansen om hun STEM-carrière voort te zetten.

https://www.science.org/content/article/new-study-details-many-ways-scientists-minority-groups-are-disadvantaged-stem?utm_campaign=SciMag&utm_source=Social&utm_medium=Twitter

Met als doel het bewustzijn over ongelijkheden in het wetenschappelijke systeem te vergroten, hebben we bij CENL onlangs de commissie Gender, Diversiteit en Gelijkheid opgericht. Als aftrap om het ijs te breken en te praten over de ongelijkheid in de wetenschappelijke, arbeids- en sociale wereld, organiseren we op 30 september (15.00 – 17.40 uur) de eerste van onze reeks evenementen “We are all CENL: Wetenschap is voor iedereen”, waar we zullen debatteren over de aanhoudende kloof van ongelijkheid in de wetenschap en de professionele wereld. Daartoe hebben we sprekers uit de academische wereld, de industrie, de gezondheidszorg, publieke instellingen en de sociale sfeer uitgenodigd in rondetafelformaat, met als doel deze onderwerpen vanuit verschillende gezichtspunten te bespreken. De ronde tafels, die interactief zullen zijn zodat het publiek kan deelnemen aan het gesprek,

  • Vrouwen in de wetenschap
  • LGBTQ+ in de wetenschap, en hoe je een goede bondgenoot kunt zijn
  • Culturele en etnische diversiteit in de wetenschap

In de volgende afbeelding vindt u meer details over het programma, waarin diversiteit, inclusie en gelijkheid in de wereld vanuit verschillende perspectieven worden besproken, zoals bijvoorbeeld het vergroten van het bewustzijn over minderheidsproblemen, aanhoudende ongelijkheden in het wetenschappelijke en arbeidssysteem , acties om ongelijkheid te bestrijden, en het gebrek aan diversiteit in wetenschappelijke gegevens.

We willen dat het evenement zo interactief mogelijk is, dus nodigen we u uit om het evenement bij te wonen en deel te nemen, de ronde tafels zullen interactief zijn om verschillende standpunten te bespreken.

Deelname aan het evenement is gratis en dat kan hier:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc7jPvlVr5POUtn8y9Gd93_6Sr3SWoAS2KCniTySvz7G_uLnA/viewform

Ter afsluiting van het evenement vervolgen we de nabespreking met een ‘Spaanse borrel’. Meer details maken we binnenkort bekend! (Deelname aan de borrel is alleen mogelijk voor CENL-leden; bekijk hier mogelijke lidmaatschappen:https://www.cenetherlands.nl/nl/lid worden/)

Kunt u ons helpen de boodschap over ons evenement te verspreiden om meer inclusieve wetenschap te promoten?

Cervantes Instituut, Domplein 3, Utrecht

30 september, 15.00 – 17.40 uur

Gevolgd door een ‘Spaanse borrel’(alleen voor leden)

Gratis registratie bij:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc7jPvlVr5POUtn8y9Gd93_6Sr3SWoAS2KCniTySvz7G_uLnA/viewform

Aarzel niet om ons te contacteren als u vragen of suggesties heeft.

Kun je ons helpen om meer te worden? Word lid en doe mee. Zeg het voort op de netwerken. Neem contact met ons op en vertel ons over uzelf en uw project.

Lety (ella/elle, she/they)

Lety (ella/elle, she/they)

Bioinformatics and Data scientist

Ik ben Leticia, Lety (neutraler). Ik ben apotheker en bio-informaticus, ik ben in 2005 gepromoveerd aan de Complutense Universiteit van Madrid in moleculaire biologie over hematopoietische progenitors en beenmergtransplantaties. Ik werk al meer dan 20 jaar in de academische wereld, altijd met kanker vanuit verschillende invalshoeken, ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, farmacogenomica en vervolgens vanuit de bio-informatica om te helpen bij de diagnose en stratificatie van patiënten. Een paar maanden geleden verhuisde ik naar een bedrijf dat gentherapiebehandelingen ontwikkelt.

Alberto Gil Jiménez

Alberto Gil Jiménez

PhD candidate at the Netherlands Cancer Institute

Mijn naam is Alberto. Ik heb Natuurkunde en Scheikunde gestudeerd aan de Autonome Universiteit van Barcelona, en Bio-informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Momenteel promoveer ik aan het Nederlands Kanker Instituut (Amsterdam), waar ik onderzoek doe naar de effecten van immunotherapie en chemotherapie bij urologische kanker. Ik gebruik bio-informatica en computationele biologie-instrumenten om eiwit- en DNA/RNA-sequencinggegevens van menselijke monsters te modelleren, die ik integreer met klinische gegevens.